Adriaanse Trend Marketing International

Jouw eigen pensioenspaarpot

Vorige week zijn Ellen en ik in Berlijn geweest.
Als onderdeel van mijn sabbatical wilden we er even uit. Nú leven, dus: beetje sightseeing, lekker eten en vooral even tijd voor elkaar.

 

50+ maakt selfies
Op zich al een bijzondere gewaarwording om met zijn tweeën op vakantie te gaan.
Dat hebben we niet meer gedaan sinds we kinderen hebben (onze Jeroen is van 1992).

En eerlijk gezegd is dat best goed bevallen. Alles past in één koffer. Je hebt maar één hotelkamer nodig. Je houdt rekening met twee meningen en je bent flexibel: ‘Zullen we nog een stukje doorlopen? Prima’; ‘Zullen we hier gaan eten? Ja, ziet er goed uit’. Dat soort dingen.

Daar staat tegenover dat we nu niemand bij ons hadden om even een foto van ons te maken. Dat was vooral heel leuk voor de omstanders die twee 50+’ers driftig zagen proberen om zichzelf te vereeuwigen met de aanwezige mooie achtergrond. Gelukkig wordt je na een aantal pogingen beter in het maken van selfies.

Berlijn is een interessante stad, vooral als je een beetje bekend bent met
de historie van de stad. We hebben (uiteraard) de toerist uitgehangen en de meest bekende locaties bezocht, waaronder Checkpoint Charly (overigens zwaar vercommercialiseerd), Branderburger Tor, Berliner Dom, Die Berliner Mauer en Der Reichstag (waar het Duitse Parlement zetelt).

 

De ‘eigen pensioenspaarpot’
Wat ik – ondanks dat we er even tussen uit zijn – niet goed kan laten, is het volgen van het nieuws.
Een selectie van het wereldnieuws krijg je natuurlijk altijd wel mee. Maar soms komt er ook wel eens een bericht langs waarvan je denkt: “dat zou iedereen eigenlijk moeten lezen; dat zou wel wat prominenter mogen worden gemeld”. In dit geval ging het om een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) aan de nog te vormen regering: “Mensen moeten een eigen pensioenspaarpot krijgen en de hoogte van het pensioen moet pas bekend worden als de pensioendatum nadert.”

Pensioen is in alle situaties (of je nu werkt in loondienst, of zelfstandig ondernemer bent) een dingetje.

Je gaat gedurende langere tijd (want de overheid heeft voor jou bepaald dat je ‘langer doorwerkt’) meer geld inleggen in een centrale pensioenpot, feitelijk een bodemloze put.
Tegen de tijd dat jij aan de beurt bent om een inkomen uit de centrale pensioenpot te ontvangen ga je minder dan je verwacht c.q. nodig hebt (of misschien wel helemaal niets) om fatsoenlijk van te leven krijgen.
Kom je te overlijden voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan blijft hetgeen je hebt opgebouwd achter in de centrale pensioenpot.

Vroeger was dit misschien een systeem dat werkte, maar ik vind dit een systeem dat niet meer van deze tijd is.

 

Hoe heb jij het geregeld?
Hoe ga jij – als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt – voorzien in je levensonderhoud?

Veel mensen hoor ik zeggen: “ach we doen ter zijner tijd wel wat minder” en “we zingen het wel uit”. Maar wat je feitelijk wil is de levensstandaard – de lifestyle – die je nu hebt behouden en liever nog upgraden naar een hogere levensstandaard.
Je wilt leuke dingen doen en leuke dingen doen kost nu eenmaal geld.
Maar hoe financier je dat?

In de tijd dat we nog een beetje rente kregen op onze spaarrekening moest je – om iedere maand duizend euro rente te krijgen op je spaartegoed – toch al gauw een kleine zes ton (600.000) op je rekening hebben staan.
Volgende vraag is dan: hoe komt die zes ton op je rekening? Spaar je dat bij elkaar?

Gemiddeld Nederland verdient zo’n 36.000 euro bruto per jaar. De gemiddelde ZZP’er in Nederland verdient nog zo’n tien procent minder per jaar.
Van dat soort inkomens kun je überhaupt niet sparen. Het NIBUD geeft recent aan dat 2/3 van de Nederlandse huishoudens onvoldoende geld op de rekening heeft staan om plotselinge tegenvallers (lees: auto kapot, wasmachine vervangen) op te vangen.
En hoeveel rente krijg je op dit moment nog op je spaarrekening? Of moet je inmiddels betalen voor het geld dat je bij de bank hebt geparkeerd?

Als je slim bent bouw je royalties op.
Royalties ken je bijvoorbeeld uit de muziekwereld: Ed Sheeran schrijft één keer een liedje en neemt het op. Iedere keer als zijn liedje wordt gedraaid op de radio, legaal wordt gedownload of wordt uitgevoerd (door een ander) verdient hij geld aan dat liedje. Hij heeft eenmalig een inspanning geleverd en krijgt er tot in lengte van dagen over uitbetaald.

Ik hoor je denken “Ja maar…. Ik kan niet zingen en ik kan ook niet een liedje schrijven”.

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om royalties te verdienen. Ellen en ik zijn daar zo’n tien jaar geleden mee begonnen. Terwijl we in Berlijn waren liep ons royaltie-inkomen door.

 

Leuke dingen moet je nú doen
Terug uit Berlijn werd ik wederom geconfronteerd met de harde realiteit. Bij één van de mensen waarmee ik het afgelopen jaar heb gewerkt is vorige week alvleesklierkanker gediagnosticeerd. Uitgezaaid.
Ik werd er even stil van.
De collega in kwestie had nog maar een jaar te gaan tot zijn pensioen. Dat was het moment dat hij met zijn partner leuke dingen zou gaan doen.

Toch maar eens aan Ellen vragen of ze kan kijken wat twee tickets naar Washington DC kosten.
Leuke dingen moet je nú doen.